gollas2-alergies

Η κλιματικη αλλαγη φαινεται να ενισχυει την παραγωγη γυρης αγρωστωδων

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

ripansi-giri-allergia-egolasΣτα επόμενα 100 χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα επίπεδα της γύρης των αγρωστωδών στον αέρα, με αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση του επιπολασμού της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σαφή επιδείνωση των συμπτωμάτων του αλλεργικού ασθενή.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρά, θα αυξηθεί προοδευτικά η παραγωγή γύρης των αγρωστωδών και η γυρεοφορία, με αποτέλεσμα, μετά 100 χρόνια, η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη να ξεπερνά τα σημερινά επίπεδα κατά 202%.

Add a comment

Κρυολογημα ή αλλεργικη ρινιτιδα;

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

koritsakiΔεν είναι σπάνιο ασθενείς που “εύκολα κρυολογούν” και παρουσιάζουν ήπιες, παρατεταμένες ενοχλήσεις από μύτη, λαιμό, αυτιά, να παίρνουν την πρωτοβουλία από μόνοι τους ή με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους και να παίρνουν αντιβίωση, παυσίπονα, αντισηπτικά, βιταμίνες, κατά το δοκούν. Επίσης να ταλαιπωρούνται παίρνοντας μέτρα προστασίας όπως, να αποφεύγουν κρύες τροφές, ποτά, νερό. Να ντύνονται με υπερβολικά πολλά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο για να μη κρυώσουν.

Έχει αποδειχθεί ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καμία ειδική ευαισθησία για να αρρωσταίνουν εύκολα. Τα ενοχλήματα τους δεν οφείλονται σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς. Ενδεχομένως να πάσχουν από αλλεργία. Οι ασθενείς αυτοί, αντιμετωπίζουν τελείως λάθος το πρόβλημα τους και πέφτουν σε ένα φαύλο κύκλο θεραπευτικής αγωγής, με μοναδικό αποτέλεσμα να παρατείνουν την ταλαιπωρία τους.

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(μερος γ)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

allergy001

Συνεχίζοντας από το μέρος β...

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, οι εποχικές αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων και διαρκούν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Εποχική αλλεργική νόσος, κοινό κρυολόγημα και γρίπη πολλές φορές συγχέονται γιατί έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Η εποχική επίμονη κόπωση και υπνηλία μπορεί να αποτελούν συμπτώματα της αλλεργικής νόσου.

 Συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

0001Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

Ουσιαστική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή δίνει η αποφυγή της υπεύθυνης για την αλλεργία του, γύρης, όπως και η χορήγηση ανισταμινικών σε υψηλή δοσολογία.

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(μερος α)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

alergia1Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πολύ λίγα είναι τα σημάδια ότι μπήκαμε στην άνοιξη εκτός και αν κάποιος υποφέρει από εποχικές αλλεργίες και ιδιαίτερα από εποχική αλλεργική ρινίτιδα η οποία αναφέρεται και ως πυρετός εκ χόρτου (hay fever).

Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, υπερευαίσθητα σε γύρεις δέντρων, είναι πιθανό να υποφέρουν ήδη από τη φαγούρα, το φτάρνισμα, το μπούκωμα της μύτης, τα υγρά μάτια, που οδηγούν στη κούραση και την καταβολή.

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Θεραπεία
allergy4Μεγάλος αριθμός φαρμάκων μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη συμπτωματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας όπως αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, χρωμολίνες, και σκευάσματα κορτιζόνης.
Η διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας επεκτείνεται και στην πρόληψη, με οδηγίες και συμβουλές για τον σωστό έλεγχο του περιβάλλοντος.

Βασισμένος σε λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ο ΩΡΛ σας ενδεχομένως προτείνει ειδικές δερματικές δοκιμασίες (prick tests) για τον προσδιορισμό των ένοχων αλλεργιογόνων προς τα οποία ο οργανισμός σας ανέπτυξε την αλλεργική αντίδραση και τον βαθμό ευαισθησίας προς αυτά.

Η μόνη αιτιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και την αναπνευστική αλλεργία γενικότερα, παραμένει η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες ή υποδόριες ενέσεις, εμβολίων εξατομικευμένων στην περίπτωση σας, βάσει της ευαισθησίας που ανέδειξαν οι δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Η θεραπεία που προκαλεί παραγωγή προστατευτικών αντιγόνων προς ειδικά αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ακάραια, επιθήλια ζώων και σπόρια μυκήτων.

Add a comment