gollas2-alergies

Κρυολογημα ή αλλεργικη ρινιτιδα;

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

koritsakiΔεν είναι σπάνιο ασθενείς που “εύκολα κρυολογούν” και παρουσιάζουν ήπιες, παρατεταμένες ενοχλήσεις από μύτη, λαιμό, αυτιά, να παίρνουν την πρωτοβουλία από μόνοι τους ή με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους και να παίρνουν αντιβίωση, παυσίπονα, αντισηπτικά, βιταμίνες, κατά το δοκούν. Επίσης να ταλαιπωρούνται παίρνοντας μέτρα προστασίας όπως, να αποφεύγουν κρύες τροφές, ποτά, νερό. Να ντύνονται με υπερβολικά πολλά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο για να μη κρυώσουν.

Έχει αποδειχθεί ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καμία ειδική ευαισθησία για να αρρωσταίνουν εύκολα. Τα ενοχλήματα τους δεν οφείλονται σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς. Ενδεχομένως να πάσχουν από αλλεργία. Οι ασθενείς αυτοί, αντιμετωπίζουν τελείως λάθος το πρόβλημα τους και πέφτουν σε ένα φαύλο κύκλο θεραπευτικής αγωγής, με μοναδικό αποτέλεσμα να παρατείνουν την ταλαιπωρία τους.

Επομένως η απάντηση στο ερώτημα κρύωμα ή αλλεργία είναι καίριας σημασίας.

Υπάρχει και η αντίθετη υπερβολή.
Ασθενείς με επίμονες ενοχλήσεις από μύτη, στόμα, κυρίως με δυσκολία στη αναπνοή τους από μύτη, να θεωρούν ότι αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργική ρινίτιδα, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ή συνυπάρχει άλλη νόσος ενδεχομένως πιο σοβαρή.

Εδώ η επισταμένη ΩΡΛ κλινική εξέταση είναι ουσιαστικής σημασίας για να μπει η διάγνωση και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:

  • Η πλειοψηφία των ρινοκολπίτιδων προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις. Οι βακτηριακές ρινοκολπίτιδες δεν ξεπερνάν το 2% του συνόλου των ρινοκολπίτιδων.
  • Τα αντιβιοτικά καθόλου δεν βοηθούν τις ιογενείς λοιμώξεις
  • Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα ρινοκολπίτιδες από άλλους ασθενείς,

Ένα σύμπτωμα που επιβάλει άμεση ΩΡΛ κλινική εξέταση είναι η ανοσμία

Κρυολόγημα
Ιογενής προσβολή του αναπνευστικού. Έχει ίδια συμπτώματα με την αλλεργική ρινίτιδα , αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πονόλαιμος, πυρετός, μυϊκοί πόνοι. Εξελίσσεται σε λίγες μέρες και διαρκεί λίγες μέρες

Αλλεργική ρινίτιδα
Υγρή ή μπουκωμένη μύτη με κνησμό και φτερνίσματα, υγρά μάτια με κνησμό. Εκδηλώνεται άμεσα με την έκθεση στο αλλεργιογόνο και διαρκεί όσο η έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Ιγμορίτιδα
Αίσθημα οιδήματος και πόνου στο πρόσωπο, μέτωπο, μάτια και μάγουλα. Μπουκωμένη μύτη με παχιά κίτρινη, ή κιτρινοπράσινη μύξα. Άσχημη γεύση, αίσθημα οπισθορινικής έκκρισης, κακοσμία, πονόλαιμος, βήχας, καταβολή, κόπωση, ενίοτε υψηλός πυρετός. Η μπουκωμένη μύτη και ο βήχας προηγούνται, ίσως και δυο εβδομάδες, της ιγμορίτιδας.

Η οξεία ιγμορίτιδα έχει συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Η χρόνια ιγμορίτιδα έχει συμπτώματα που διαρκούν τρεις μήνες ή και περισσότερο.

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία οδηγεί σε γρήγορη αποκατάσταση της υγείας και περιορίζει την ταλαιπωρία σας.

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(Γ' μερος)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

allergy001Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, οι εποχικές αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων και διαρκούν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Εποχική αλλεργική νόσος, κοινό κρυολόγημα και γρίπη πολλές φορές συγχέονται γιατί έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Η εποχική επίμονη κόπωση και υπνηλία μπορεί να αποτελούν συμπτώματα της αλλεργικής νόσου.

 

Συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(Β' μερος)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

0001Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

Ουσιαστική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή δίνει η αποφυγή της υπεύθυνης για την αλλεργία του, γύρης, όπως και η χορήγηση ανισταμινικών σε υψηλή δοσολογία.

Add a comment